Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

A dunai árhullám levonulása zavartalan, de Nagybajcs újabb, a vártnál magasabb tetőzése és a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható

Budapest, 2023.12.27. – A dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását, és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja.

A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. Az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt, és az előrejelzések szerint folytatódik a száraz, enyhe időjárás.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál tegnap késő este másodjára is tetőzött 616 cm-es vízállással, II. fokú készültség mellett. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént ma hajnalban, 577 cm volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár, (ma délelőtt 10 órai vízállás: 611 cm), itt pár cm-es további áradás várható még.
Nagybajcs másodszori vártnál magasabb tetőzése, illetve a mellékfolyók (Vág, Garam, Ipoly) vártnál nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. Esztergomnál ma reggel hétkor 600 cm volt a vízállás, ma napközbeni tetőzést várunk 606 cm körüli vízállással.
A ma délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 cm volt, a tetőzés 700 cm körül várható december 28-án napközben. Az árhullám miatt a csapadék elvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezártuk, folyamatosan figyelemmel kísérjük az érkező háttérvizeket (vagyis ami a belterületekről a Duna felé áramlik), amennyiben szükséges, átemeljük a vizet. Az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) betétgerendás elzárással zárva tartjuk.

A számítások szerint a rakpart szintje alá dec. 30-án mehet a vízállás. Baján ma délelőtt 10 órakor 732 cm volt vízállás, a tetőzés II. fokú készültség elrendelés mellett 822 cm körül várható 30-án napközben.

Árhullám van levonulóban a Lajtán, amely Mosonmagyaróvárnál ma tetőzik, további vízállás emelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszint emelkedés szintén nem valószínű a következő napokban. Az Ipoly Ipolytölgyesnél ma hajnalban 464 cm-rel tetőzött.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, egy újabb kisebb árhullám van levonulóban. Jelenleg még első fok fölötti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint emelkedések indultak meg, de árvédelmi fokozatot elérő vagy azt meghaladó vízállás csak a Zagyva-Tarna vízrendszerén várható. Tarnaörsnél és Jászteleknél jelenleg I. fok körüli vízállásokat mérnek. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra számíthatunk.