Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség karácsony másnapján is az országban, a Duna Budapestnél december 28-án tetőzik

Budapest, 2023.12.26. –Közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség karácsony másnapján az országban, a Duna Budapestnél 12.28-án tetőzik. A fővárosnál még folyamatosan emelkedik a vízszint, a tetőzés jelenleg Komárom közelében tart. A Vág folyó a vártnál több vizet szállít a Dunába az olvadás miatt, ezért a Dunakanyar alatti szakaszokon magasabban tetőzik és lassabban apad majd a folyó.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is, ciklonok és frontjaik okoztak változékony időjárást. Az ünnepek alatt is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál tegnap este, 18:00 óra körül tetőzött 612 cm-es vízállással. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént, ott tegnap este 19-22 óra körül, 558 cm-es volt a legmagasabb vízállás. Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár. A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó (amely Komáromnál folyik bele a Dunába) az előrejelzettnél több vizet hoz a Dunába, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várhatóak. Esztergomnál ma délelőtt 10 órakor 570 cm volt a vízállás, holnap napközbeni tetőzést várunk 580 cm körüli szinten. A ma délelőtt 10 órai budapesti vízállás 636 cm volt, a tetőzés 680 cm körül várható 28-án a hajnali-reggeli órákban. A rakpart (645 cm) magasságát ma napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá dec. 29-én mehet a vízállás.
Baján a tetőzés 810 cm körül várható (I. fok 700 cm, II. fok 800 cm) december 29-30-án.

Szintén árhullám van levonulóban a Lajtán, ahol Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban I. fokú készültég volt érvényben. Itt is további áradás várható holnapi II. fok közeli tetőzéssel. A Rába Körmendnél december 24-én az esti órákban tetőzött 365 cm-rel, Sárváron előreláthatólag ma napközben tetőzik a folyó fokozat alatt. Győrnél jelenleg I. fok feletti, 552 cm-es vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű. Az Ipolyon tegnap újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál tetőzik 279 cm-es vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag december 27-én, kevéssel a II. fok felett tetőzik.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra I. fok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszint-emelkedések indultak meg. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén.