Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Együttműködés a közös dunai vízmérleg-modell kidolgozásáért Elindult a Daube Water Balance projekt

Március 27-28. között, több mint 60 fő részvételével Budapesten zajlott az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi vezetésével megvalósuló, Danube Water Balance című Interreg projekt nyitó konferenciája.

Az éghajlatváltozás szélsőséges hatásai jelentős vízháztartási problémákat okoznak a Duna vízgyűjtő területén, és már most is komoly kihívások elé állítják a környezetet, a gazdaságot és a társadalmat. A vízgyűjtő terület vízgazdálkodását szétszórt adatelérhetőség és eltérő nemzeti számítási módszerek jellemzik, ami végső soron országos vagy regionális mozaikok kialakulásához vezet a vízmérleg számítás során.

A Duna vízgyűjtő transznacionális vízmennyiségi kihívásainak kezeléséhez egy közösen kidolgozott adatkezelési rendszerre és az országok által alkalmazott vízmérleg modellre van szükség.

Az „Interreg Duna Régió Program keretében támogatás nyert „Danube Water Balance” című nemzetközi projekt célja a fent leírt probléma megoldása, hozzájárulva ezzel a fenntartható, integrált, transznacionális vízgazdálkodáshoz a Duna-vízgyűjtő területén.

A „Danube Water Balance” projekt egy 20 partner intézményből álló nemzetközi kezdeményezés, melynek átfogó célja egy egységes, dunai vízmérleg számítási modell kidolgozása. A projekt várható eredményei négy területre terjednek ki:

 1. Továbbfejlesztett adatkezelés a jelenlegi és jövőbeli vízmérleg-számításokhoz (mely magába foglalja egy közösen alkalmazott adattár létrehozását, a bemeneti adatok gyűjtését, validálását helyett inkább hitelesítést kéne írni, valamint azok megjelenítését és értelmezését támogató eszköz kifejlesztését, továbbá egy új adatkezelési stratégia kidolgozását, mely biztos alapot nyújt a jövőbeli vízmérleg- és vízgazdálkodási modellezési adattokkal kapcsolatos tevékenységekhez.

 

 1. Egy korszerű, nyílt forráskódú vízmérleg modell kidolgozása, amely lehetővé teszi a vízmérleg komponensek számszerűsítését a teljes vízgyűjtő területre és a kiválasztott, érdeklődésre számot tartó területekre. A modell kalibrálását és validálását a közösen meghatározott adatkezelési protokollok alapján gyűjtött és feldolgozott mért adatokkal kívánják biztosítani, hozzájárulva a modell eredményeinek közös elfogadásához.

 

 1. Vízmérleg forgatókönyvek kidolgozása 4 kiválasztott, határon átnyúló részt-vízgyűjtő területen: a Morva, a Tisza, a Felső-Száva és a Drina folyókon. Jelen tevékenység a projekten belül kulcsfontosságú lesz a jövőbeli együttműködés szempontjából, amely a nemzetközi szakértők számára megfelelő gyakorlatot biztosít a vízmérleg-modell és a közös adattár teszteléséhez és továbbfejlesztéséhez.

 

 1. Az érdekelt szervezetek bevonása a modell alkalmazásába: a projektben nagy hangsúlyt kívánunk fektetni az ágazati érdekeltek bevonására és a kapacitásépítésre. Az alapvető technikai modellezési lépések mellett a tervek szerint több képzésre is sor kerül, és létre jön egy szakértői központ, amely modellezési szakértőkből, vízgazdálkodókból és a vízzel kapcsolatos ágazatok egyéb szakembereiből áll majd.

 

A projekt futamideje 2024.01.01. – 2026.06.30.

A projekt vezetője az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A projekt szakmai megvalósításában az alábbi partner intézmények vesznek részt:

 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
 • Vienna University of Technology (Ausztria)
 • International Institute for Applied Systems Analysis (Ausztria)
 • Brno University of Technology (Csehország)
 • Slovak University of Technology in Bratislava (Szlovákia)
 • Slovenian Environment Agency (Szlovénia)
 • Croatian Waters (Horvátország)
 • Institute for Water Management (Bosznia Hercegovina)
 • University of Sarajevo (Bosznia Hercegovina)
 • Faculty of Agriculture, University of Novi Sad (Szerbia)
 • Jaroslav Cerni Water Institute (Szerbia)
 • Public Water Management Company „Srbijavode“ (Szerbia)
 • National Institute of Hydrology and Water Management (Románia)
 • National Administration Romanian Waters (Románia)
 • National Meteorological Administration (Románia)
 • Executive Agency "Exploration and Maintenance of the Danube River (Bulgária)
 • National Institute of Meteorology and Hydrology (Bulgária)
 • Bulgarian Water Association (Bulgária)
 • Institute of Ecology and Geography (Moldova)

 

A nyitórendezvény során bemutatásra kerültek a projekt fő céljai, a szakmai keretet képező specifikus célkitűzések, valamint a résztvevő partnerek és stratégiai partnerek szakmai céljai. Ezt követően a specifikus célkitűzések (munkacsomagok) vezetői által moderált munkaértekezletekre került sor, ahol a következő hónapok főbb feladatai kerültek meghatározásra.

A projekt teljes költségvetése: 3.028.319,50 Euró

EU-s támogatás összege: 2.442.655,60 Euró

 

Írta: Csatári Norbert, projekt referens, Nemzetközi Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság