Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

OVF részvétel a XII. Öntözéstechnikai Konferencián

MAKEOSZ 2024 1

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége 2024. február 13-16. között immár 14. alkalommal szervezte meg szakmai napjait, ahol a fenntartás, illetve a fenntarthatóság témája volt a középpontban. 

A szervezők kiemelték, hogy a négy napos programsorozattal igyekeztek a fenntarthatóság témáját minden irányból körbejárni, így az előadások az ökológiai, a gazdasági, vagy a szakma egészét érintő társadalmi fenntarthatóság témakörét is érintették. A rendezvény zárónapját Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

A négy napos szakmai rendezvény ideje alatt több párhuzamos program is zajlott, ahol olyan társszervezetek előadásai, műhelymunkái is látogathatók voltak, mint például a Magyar Öntözési Egyesület vagy a Magyar Tájépítészek Szövetsége.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről a Belvízvédelmi és Öntözési Főosztály egyik munkatársa vett részt a rendezvényen.

A Magyar Öntözési Egyesület előadássorozata február 13-án és 14-én zajlott, ahol éppen a főosztály korábbi vezetője, Kolossváry Gábor „Tabuk nélkül a vízgazdálkodásról és az öntözésfejlesztésről” című előadása nyitotta a XII. Öntözéstechnikai Konferenciát. Az előadás többek között kiemelte a vízvisszatartás, a tározás, valamint az öntözésfejlesztés fontosságát. A nap folyamán többek között szó esett a felszín alatti öntözés üzemi gyakorlatáról, a gyümölcsöskertek öntözéséről, az öntözés gazdasági hatásairól vagy az újrahasznosított víz öntözési lehetőségeiről Magyarországon.

Február 14-én az öntözés üzemelésével kapcsolatos témákon volt a hangsúly, így előadást hallhattunk a kertépítés gépesítéséről, a szivattyúk frekvenciaváltóval történő szabályozásának gyakorlatáról vagy a vezeték nélküli talajnedvesség mérésről is.

A programsorozatot szakmai kiállítás kísérte, ahol az ágazathoz kapcsolódó cégek mutatták be legújabb termékeiket, szolgáltatásaikat, innovatív megoldásaikat. 

Somogyi Edina